Ο θεσμός του φεστιβάλ των Ματάλων ξεκίνησε το 2011 και από τότε αφιερώνεται ένα τριήμερο κάθε καλοκαίρι με βασικό στόχο την επανένωση των Χίπις του ’60 αλλά και με πολλές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ζωγραφίζονται οι δρόμοι και τα σοκάκια με ζωντανά χρώματα και σχέδια, γίνονται συναυλίες , μακιγιάρονται οι επισκέπτες από ομάδες του φεστιβάλ κλπ.

Ο Βασίλης Πολιτάκης έχει συμμετάσχει στις δραστηριότητες του φεστιβάλ δύο φορές:

1. Το 2011 με την επιτόπου κατασκευή μίας γιγάντιας πήλινης κιθάρας:

Το Σάββατο 11/6/2011, στην παραλία των Ματάλων μεταφέρθηκε μισός τόνος  φυσικός πηλός, με τον οποίο κατασκευάστηκε και χρωματίστηκε επιτόπου η κιθάρα της φωτογραφίας

Οι λεπτομέρειες πάνω στην κιθάρα εκφράζουν κάποιες απόψεις πάνω στην χίπικη ζωή όπως ήταν πρώτα , αλλά και στο πώς έχουν καταλήξει σήμερα οι πρώην hippies.

Αυτή η πήλινη κατασκευή δεν υπάρχει πια, μιας και φτιάχτηκε μόνο για τις ανάγκες του φεστιβάλ, χωρίς να έχει προγραμματιστεί το ψήσιμο ή η συντήρησή της. Ευχαριστώ τον Κύριλλο Στεφανάκη για τη χορηγία του πηλού, τους γείτονες εθελοντές και το κανάλι pathfinder για την προσφορά φωτός τη νύχτα και το Δήμο Φαιστού για τη φιλοξενία αυτής της δραστηριότητας στο χώρο του φεστιβάλ.

2.Το 2012 με τη δημιουργία ενός μεγάλου πήλινου νησιού του οποίου τις λεπτομέρειες συμπλήρωσαν οι επισκέπτες.

Αρχικά οι επισκέπτες συνάντησαν αυτή την πήλινη μάζα του νησιού. Μέχρι το τέλος του φεστιβάλ το έργο συμπληρώθηκε από «παιδιά» ηλικίας 4 έως 70+ ετών. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή μελών του ΚΑΠΗ Πόρου Ηρακλείου μαζί με τα εγγόνια τους.